Wat is sjamanisme

Als sjamaan ben ik opgeleid in het Shuem sjamanisme, voortkomend uit een eeuwenoude traditie van sjamanisme en healing. Shuem is een mystiek sjamanisme dat ruim twintig jaar geleden is geïnitieerd door Frédéric Antonious. Hiermee bracht hij zijn ervaring met vele verschillende healingwijzen van Oost en West bij elkaar. In vorm toont Shuem veel gelijkenissen met het Tibetaans boeddhisme en de Bon-religie (zeer oude vorm van Tibetaans sjamanisme). Tevens heeft het wortels in het Soefisme, de mystieke traditie uit het Nabije Oosten.

Het sjamanisme is een oeroude zoektocht naar de waarheid. Het is de zoektocht naar persoonlijke kennis en macht. Deze zoektocht bestaat uit het overbruggen van de denkbare kloof tussen de materiële wereld en de wereld van inspiratie. In deze ’tussenwereld’ is alles met elkaar verbonden en beïnvloedt alles elkaar. Alles wat ooit bestaan heeft, bestaat of nog zal bestaan, is in dit veld waarneembaar. Het is een vormloze wereld die zich door middel van gevoelens, herinneringen en symbolen aan ons meedeelt.

Sjamanen kunnen een verruimde staat van bewustzijn bereiken waardoor ze in dit veld kunnen reizen en handelen: in deze toestand kan het leven bewust vorm worden gegeven. De sjamaan heeft toegang tot de lagen van de realiteit waarin een trauma zich heeft vastgezet en hij kan het trauma op dit niveau oplossen.

Het is een zeer krachtige vorm van healing, waarbij de meer reguliere technieken zoals het herbeleven van het trauma, het begrijpen ervan en het bewust verwerken overbodig zijn. Als een trauma zich op zielsniveau herstelt, dan zal het hele mechanisme zich aanpassen aan de nieuwe omstandigheid.